Noordertuin van Antwerpen

Noordertuin van Antwerpen Groen in alle kleuren!

30-09-2014

Boek Militair erfgoed in de Noordertuin vanaf nu beschikbaar

De Noordertuin van Antwerpen (het toeristisch-recreatief samenwerkingsverband tussen de gemeenten Brasschaat, Brecht, Essen, Kalmthout, Kapellen en Wuustwezel) en Stabroek herbergen heel wat militair erfgoed. Naar aanleiding van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, leek het dan ook opportuun om een uitgave te maken dat al dit militair erfgoed verzamelt en lokale oorlogsverhalen weergeeft.

Het boek is opgevat per gemeente. Eerst worden er een aantal opvallende verhalen, locaties en gebeurtenissen geschetst (zoals bijvoorbeeld de Antitankgracht en het smokkelgebeuren). Vervolgens volgt er een overzicht van het militaire erfgoed dat vandaag nog overblijft, zoals begraafplaatsen, herdenkingsmonumenten en bunkers, met hun adres, zodat geïnteresseerden hieraan een bezoek kunnen brengen.

De militaire geschiedenis van de Noordertuin gaat terug tot begin 19e eeuw. De regio maakte destijds deel uit van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden. Toen werden enkele terreinen in de regio gehuurd om er militaire oefeningen te laten plaatsvinden. Dit was het startschot voor een rijke geschiedenis op gebied van militaire aanwezigheid, eerst onder Nederlandse en vervolgens onder Belgische vlag. In de loop der jaren verschenen verschillende forten die militaire doelwitten moesten beschermen of als buffer rond de stad Antwerpen moesten dienen. Naast de forten, kazernes, militaire begraafplaatsen, spoorlijnen en monumenten, treffen we ook een aantal waardevolle natuurgebieden aan, zoals het Groot en Klein Schietveld en de Antitankgracht.

Praktische informatie:

Prijs: 6,00 EUR

ISBN-nummer: 978-9082-2555-08

84 pagina’s

A5-formaat

Verkrijgbaar via de Noordertuin van Antwerpen vzw en de toeristische diensten in de regio

Voor meer informatie:

noordertuinvanantwerpen@gmail.com of de deelnemende toeristische infokantoren