Noordertuin van Antwerpen

Noordertuin van Antwerpen Groen in alle kleuren!

Introductie

De Noordertuin van Antwerpen is een samenwerkingsverband op toeristisch en recreatief vlak tussen de gemeenten Brecht,  Kalmthout, Kapellen, Stabroek en Wuustwezel. Door onze krachten te bundelen op alle niveau’s willen we als deelgebied van de Antwerpse Kempen optimaal inspelen op de recreatieve behoeften van zowel de eigen bevolking als de dag- en verblijfstoeristen.

Onthaasten en actief genieten in het groene buitengebied !

De landelijke gemeente Brecht is een mooie mix van water, groen en bezienswaardigheden die nog getuigen van een rijk verleden. Ontdek het hele verhaal van prehistorische jagers, pionierende landbouwers, ingenieuze Romeinen, bekende Humanisten, gildebroeders en dappere strijders in het Kempuseum. Genieten doe je al trappend, al wandelend, op een gezellig terras, in je eigen mobiele bed of bij een gastvrije logiesuitbater. Je kan zelfs een retraite boeken bij de zusters Trappistinnen.
Slecht weer? Geen probleem, er zijn ook alternatieven binnen, zowel voor sportievelingen, speelvogels als meerwaarde zoekers. Tastbare herinneringen neem je handig mee in de vorm van een leuk streekproduct.
Meer info: www.toerismebrecht.be

Sinds jaar en dag is Kalmthout dé plek bij uitstek om in pure, haast ongerepte natuurt te vertoeven en even te herbronnen. Het unieke natuur- en stiltegebied van de Kalmthoutse Heide leent zicht uitstekend voor een dagtrip, maar evengoed kan je enkele dagen ronddwalen in een gevarieerd landschap van (dennen)bossen en vennen. Laat je verwonderen door uitgestrekte vergezichten die je doen denken aan een Afrikaanse safari.
Hoewel de meeste bezoekers naar onze regio afzakken voor een bezoekje aan het gekende Grenspark Kalmthoutse Heide, valt er nog zo veel meer te beleven in onze mooie heidegemeente. Er zijn namelijk nog heel wat andere magische plekjes verstopt zoals het Arboretum, De Maatjes, Klein Schietveld, Suske en Wiske Musem en het ’t Kotje der Herinnering. Voor elk wat wils dus, sluit je bezoek zeker even af in één van de vele gezellige horecazaken dit Kalmthout rijk is. Tot snel!
Meer info: www.visitkalmthout.be

Gemoedelijk, gezellig en groen, dat is Kapellen. De oudste benaming voor Kapellen, Hoghescote, dateert van 1277. Tot 1800 was Kapellen een deel van de heerlijkheid Ekeren, in 1827 werd het gehucht Putte en de wijken Essenhout en Den Hoorn overgeheveld, in 1983 werden de Ekerse wijken Hoogboom, Zilverenhoek en De Sterre toegevoegd aan Kapellen. Nu is Kapellen voor velen die de drukte van de stad willen ontvluchten, een oase van rust met een residentieel karakter door de vele villaparken, de exclusieve landhuizen en een aantal mooie kastelen zoals kasteel Beukenhof.
Meer info: www.kapellen.be

Stabroek is van oorsprong een echt polderdorp: het platteland met de typische kenmerken, hoeven, kerken en kasteeltjes. Heel veel restanten uit dit verleden zijn er niet meer, maar wat overgebleven is, is een prachtig stukje erfgoed. Eén van de bezienswaardigheden is het Kasteel Ravenhof met toegankelijk park van 25 ha. vlak aan de Nederlandse grens. Prachtig gebouw, prachtige omgeving zoals menigen zeggen. Het Fort van Stabroek aan de Abtsdreef is een ander creatief knooppunt in Stabroek. Het dateert uit 1902 en ligt vlakbij de Belgisch-Nederlandse grens. Het Fort van Stabroek is het meest noordelijke fort van de buitenste fortengordel rond Antwerpen en heeft een totale oppervlakte van 11 ha. Door een renovatie is het fort nu toegankelijk voor tal van activiteiten zoals teambuilding, paintball, recepties en dergelijke. Verder is Stabroek bekend om zijn traditie van “Gansrijden”.  Dit is een folkloristische activiteit waarbij het de bedoeling is om als ruiter onder een galg door te rijden en de kop van een gans af te trekken die aan deze galg hangt.  De winnaars (de “koningen”) van de deelgemeenten Stabroek en Hoevenen en de omliggende gemeenten, Berendrecht, Zandvliet en Lillo mogen zich nadien aan elkaar meten voor het uiteindelijke keizerschap. Meer info: www.stabroek.be

Wuustwezel is met stip één van de plattelandsgemeenten van de Antwerpse Kempen met uitgestrekte weilanden, grazend vee, talloze boerderijen en opvallend veel rust. Om hiervan te kunnen genieten fiets je best de Weilandroute (via knooppunten).
Rust vind je ook wanneer je een bezoek brengt aan het domein van de Franciscanessen in Gooreind. Aan de hand van infoborden kom je meer te weten over het leven van de zusters Franciscanessen in Gooreind en in hun missieposten. Loop zeker langs de twee cirkelvormige begraafplaatsen.
In het noorden van Wuustwezel hebben we de uitkijktoren de Klot. Klim er gerust op en werp een blik op enkele eeuwen van landschapsevolutie: relicten van de turfontginning, heide en natuur van het natuurgebied De Maatjes en een hedendaags landbouwlandschap. Aan de voet van de Klot heb je nog een reconstructie van de Doodendraad uit de Eerste Wereldoorlog.
Een andere aanrader is het Marum. Dit natuurgebied maakte vroeger deel uit van het Groot Schietveld. Naast de mooie natuur vind je hier ook militaire en cultuurrelicten. Hier bevindt zich ook de grootste adderpopulatie van (West-)Europa.
Wuustwezel is ook de gemeente waar Tuizentfloot en de Rode Ridder thuis zijn. Met de strip ‘de sluier van Wuustwezel’ in de hand zal je ontdekken dat vele gebouwen model gestaan hebben voor dit verhaal.
Er bevinden zich heel wat gerestaureerde hoeven, waaronder de historische Napoleonshoeve, waar op 6 mei 1810 Napoleon Bonaparte zou gelogeerd hebben. In de Gasthuishoeve tref je tevens het informatiecentrum met toeristische dienst aan, van waaruit je ontdekkingstocht start. Meer info: www.wuustwezel.be

Tot zover deze korte voorstelling van de Noordertuin! Surf verder en lees wat je allemaal kan beleven in de Noordertuin.